Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Nedir?

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği disiplinler arası bir bölüm olarak birçok meslek alanının konusunu içeriğinde barındırmaktadır. Program sanayi ile güçlü bağları olan, yüksek ve gelişime açık teknoloji ürünlerine odaklı bir çalışma alanını içinde barındırır. Teoriden çok pratik alanları ile ön plana çıkan program, öğrencilerini uygulama becerilerine sahip olarak mezun eden nadir bölümlerdendir. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanındaki çalışmalar gelişmiş ülkeler başta olmak üzere uluslararası kariyere fırsat veren uygulamalara sahiptir.

Malzemelerin özellikleri tasarımları sınırlandırıldığından dolayı, malzemeler uygulamaya yönelik tüm anabilim dalları için farklı boyutlarda önem kazanmaktadır. Malzeme teknolojileri alanındaki gelişmeler yeni tasarım kriterlerini beraberinde getirmekte ve yeni ürünlerin ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır. İşte tam bu noktada Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin önemi ortaya çıkmaktadır. Dizayn - performans - güncel teknoloji - fiyat ilişkilerini göz önüne alarak amaca yönelik malzeme üretim ve karakterizasyonunu temel alan mühendislik dalı Malzeme Bilimi ve Mühendisliğidir.

Malzeme Bilimi malzemelerin mikroyapı ve özellik ilişkilerini inceler, malzemelerin iç yapılarını değiştirerek üstünlüklerini geliştirir ve yeni malzemeler ortaya koyar. Yeni malzemeler ve bunların verimli üretimi olmaksızın, modern cihazlar, makineler, bilgisayar, otomobil, uçak, haberleşme teçhizatı ve yapısal ürünler var olamaz. Özellikle son 20 yıla bakıldığında malzeme teknolojileri tarihi boyunca hiç bu kadar hızlı gelişmemiştir. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde malzeme bilimi rekabetçi küresel ekonomide önemli bir disiplin haline gelmiştir ve en heyecan verici kariyer fırsatlarını içeren teknik disiplinlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Malzeme bilimi birçok endüstriyel uygulamalarda bütünleşik olarak yer alır. Günlük yaşamın doğal parçası haline gelmiş gereçlerden yarı-iletken yongalara, ulaşım ve iletişim sektöründeki kullanımlarından protez ve yapay organ gibi tıbbi uygulamalara, havacılık ve uzay sanayi, zırh plakaları veya süper iletkenler gibi savunma sanayi ağırlıklı ileri teknoloji uygulamalarına kadar her alanda değişik malzemeler, taşıdıkları özelliklerle uyumlu kullanım alanları bulur.

Malzeme Bilimi ve Mühendisiliği genel olarak aşağıdaki konular üzerinde yoğunlaşır;

Metalurji: Metallerin üretim, fiziksel ve kimyasal davranışlarını inceleyen Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin bir branşıdır.

Kristalografi: Malzeme Biliminin yarıiletkenler, süper iletkenler ve hatta DNA'nın yapısının keşfini sağlayan grubudur.

Kompozit Malzemeler: Çelik betonarme, uzay mekiği ısı yalıtım karoları, gaz türbin komponentleri ve hafif karbon fiber takviyeleri ve daha bir çok önemli malzemeyi bünyesinde barındıran alt branşdır.

İleri Seramikler: Elektronik malzemeler, akıllı telefon ekranındaki darbeye dayanıklı aksamlar da dahil bir çok malzemeyi bünyesinde barındıran gruptur. Havacılık, savunma, enerji üretimi ve endüstriyel işlem endüstrilerindeki birçok uygulama için önemli bir teknolojidir.

Biyomalzemeler: Doğayı taklit eden malzemeler içerir. ‎Metaller, seramikler, plastik, cam ve hatta canlı hücreler ve dokular biyomalzeme oluşturmak için kullanılabilir. ‎

Nanomalzemeler: Milimetrenin milyonda biri büyüklüğündeki malzemelerin çalışıldığı branşdır. Kanser hücreleri gibi vücuttaki belirli organları veya hücreleri hedef alabilen ve tedavinin etkinliğini artırabilen farmasötikler tasarlamada, malzemeleri daha mukavemetli ve daha hafif hale getirmede ve daha pek çok uygulamada kullanım sağlayan gruptur.